Choose your language

Sajten för dig som vill lyckas som företagare. Som får du ta del utav råd, tips, verktyg och andras erfarenheter. Du kan även bygga ditt eget nätverk av viktiga kontakter.
Gör MittFöretag till din startsida
Dela

Bli medlem direkt!
Helt kostnadsfritt.


  • Marknadsför ditt företag
  • Diskutera i forumet
  • Kommentera inlägg
  • Sök andra medlemmar

aha_enkelt

2012-03-12Aha... Det är enkelt!

Sätt dig inte över någon

Många av de stora personligheter som jag uppskattar mest har en sak gemensamt. De tycks ha en unik förmåga att se andra människor och sätter sig aldrig över någon annan. De blir betydande i mina ögon genom att behandla alla som jämlika. Hur det hänger ihop insåg jag för några år sedan.

Jag satt och pratade med en av de som jag uppskattar, Bob Proctor, och sade att jag noterat hur trevligt han behandlade andra människor och han svarade: ”Ola, du förstår att i samma ögonblick jag sätter mig över någon, så sätter jag mig under någon annan.” Han fortsatte med ett leende: ”Oss emellan tycker jag att jag är alldeles för bra för att sätta mig under andra människor”.

Det slog mig att jag hade ägnat alldeles för mycket tid och energi åt att rangordna människor i förhållande till mig själv. Vilka som var bättre, sämre, mer eller mindre framgångsrika. Det hade också fått den effekten att jag tvekat att kontakta vissa presumtiva kunder då jag upplevde att de hade ”högre rang” än mig. Jag insåg hur mycket det hindrade mig, såväl att se mig som sämre eller bättre än någon annan. Jag bestämde mig direkt att sluta rangordna och istället se alla andra för vad de är – det vill säga människor!

Hur gör du? Har du vanan att rangordna dig själv i förhållande till andra människor? Att du sätter dig över vissa, vilket i sin tur innebär att du förminskar dig själv och sätter dig under andra. I så fall, kan det kanske vara dags att ändra på det?

Accelerera veckan ut genom att kontakta just de människor som du vill prata med, oavsett rang. Ta dem för vad de är – vanliga människor med både bra och dåliga sidor. Precis som du vill de göra riktigt bra saker.

Lycka till – så hörs vi nästa vecka.

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
2012-02-17Aha... Det är enkelt!

Disciplinerad eller hängiven?

Ibland beror skillnaden i våra resultat och framgångar på att vi inte riktigt har funderat på vad olika saker egentligen betyder. Ett par ord som ofta dyker upp är orden disciplin och hängiven, två ord som kan leda till samma resultat men kräver helt olika insats i form av arbetsinsats och energi.

Jag får ofta höra att jag är disciplinerad. Vissa säger det med ett stänk av avund i rösten och andra med inställningen att jag inte kan ha speciellt kul i mitt liv om jag ständigt disciplinerar mig själv att göra alla dessa saker. Men det är en sak som faktiskt ingen av dessa har förstått, och det är att jag inte är speciellt disciplinerad utan jag är hängiven. Det är en enorm skillnad i att vara hängiven och disciplinerad.

Jag gör precis det jag älskar att göra. Jag studerar varje dag för att det är vad jag vill göra. Jag delar med mig av allt jag lär mig för jag älskar att se glimten i någons öga ”när polletten trillar ner” och de förstår saker de inte förstått förut. Varje dag vill jag själv upptäcka något som jag inte var medveten om i går.

Du kan aldrig studera för mycket. Du behöver inte heller ha disciplin, utan du behöver vara hängiven. Jag tror att du är menad att göra någonting fantastiskt bra av ditt liv, att du har mycket kapacitet kvar. Det som behövs är att hitta ditt område, där du kan växa och känna hängivenhet. För när du är hängiven är det inte inte jobbigt, bara kul.

Accelerera veckan ut genom att ta tag i något där du är hängiven. Börja direkt och känn hur du får energi istället för att det tar energi.

Lycka till – så hörs vi nästa vecka!

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar

2010-09-17Aha... Det är enkelt!

Så slipper du dina energitjuvar

Jag fick extra fart på min verksamhet från den dag jag lärde mig att hantera ”saken”. Saken som jag skulle göra men som av någon konstig anledning alltid hamnade längst ner på listan, saken som aldrig blev gjord. Precis när jag samlat mod och kraft att ta tag i den kom något emellan och den slank åter ut mitt grepp. Det var som om den var magisk och hade en egen vilja att vägra bli åtgärdad.

Det var sakerna som stal min energi och gav mig dåligt samvete. Det var sakerna som jag gruvade mig för redan på morgonen, sköt upp under dagen för att åter ha dåligt samvete när dagen hade gått.

Jag tror att vi alla har någon eller några energitjuvar, och ju bättre du blir på att ta reda på dina energitjuvar desto fortare gör du resultat. Det är dessa som dödar din produktivitet och arbetsglädje. Nu har jag som rutin att ta tag i dessa varje vecka, då följer jag upp vilka surdegar som hängt med hela veckan utan att bli gjorda. Jag tittar på dem ordentligt och fattar sedan beslut om jag själv skall göra dem direkt veckan efter, om jag kan leja någon annan att göra det eller om jag har någon annan lösning.

Är du som jag var, vilket innebär att även du har saker som aldrig blir gjorda och som stjäl din energi? I så fall föreslår jag att du beslutar dig för att ändra detta från och med nu.

Se över dina surdegar nu! Accelerera veckan ut genom att ta hand om energitjuven, du vet den som hela tiden hamnat längst ner på listan.

Ola Wallström

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
2010-06-06Aha... Det är enkelt!

Ett enkelt sätt att öka din kompetens

I skrivande stund sitter jag på planet hem från Arizona efter 6 dagars utbildning med min mentor Bob Proctor och funderar på vikten av utbildning. Det slår mig att alla framgångsrika människor som jag känner till både lägger tid och pengar på att utbilda och vidareutbilda sig själva.

En kamrat och jag brukar skämta om att vi tillhör biluniversitetet. Ibland tillhör vi tåguniversitet eller som nu, flyguniversitetet. Alltid när vi ringer varandra, och någon är på resa, så sitter det en CD-skiva i spelaren, eller så sitter vi med en bok i knäet.

Här kommer en idé som jag tror alla kan använda i vardagen för att ge sig själva den där extra accelerationen:

Jag har räknat ut att om vi lägger 30 minuter om dagen, när vi inte kan göra annat, som till exempel i bilen, bussen eller tunnelbanan, så blir det på ett år 182 timmars studier utan att vi behöver ge upp något annat. Det innebär att i princip alla människor faktiskt har tid att studera för att bli bättre, behålla tempo och fokus, utan att ens behöva ge upp något annat av värde.

Gör dig själv en tjänst och nå närmre din fulla potential genom att använda dig av ett dagligt program för personlig utveckling, eller ett utbildningsmaterial inom det område du är verksam. Välj det du vill studera och köp en bok eller en CD-skiva att ha i bilen eller ladda ner på mp3-spelaren. Det viktigaste är inte vad du väljer, utan att du väljer.

Studera sedan en stund varje dag. Inte ibland eller när du råkar komma ihåg det, utan varje dag. Då kommer du märka att dina resultat, som på ett magiskt sätt, accelererar! När du har gjort det ett tag så blir det till en vana, och det är inte längre jobbigt att göra det. Det blir en naturlig del av dagen, precis som att borsta tänderna.

Ola Wallström

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
2010-05-05Aha... Det är enkelt!

Lugna ner dig och öka farten

Ibland sugs jag med, blir stressad, springer på, och försöker frenetiskt hinna göra så mycket som möjligt. Visst har det hänt dig också? Men när jag är på gång att ryckas med i stressen väljer jag att göra tvärt om! För faktum är att vi faktiskt blir mer effektiva genom att stanna upp och göra ingenting en stund.

Det kan låta som en motsägelse, men du kan faktiskt “lugna ner dig” samtidigt som du “ökar farten”. Istället för att stressa upp dig när det hettar till så lugnar du ner dig och då får du mer gjort.

När jag har som mest att göra tar jag helt enkelt en liten paus. Då planerar jag vad som är viktigast att göra just nu och betar sedan av punkterna i tur och ordning. Då vet jag att jag alltid har fokus på det som är viktigast och jag hanterar uppgifterna snabbt och effektivt.

Däremot ägnar jag inte en sekund åt att fundera på hur mycket eller lite tid jag har, på kommande uppgifter eller vad som skulle kunna hända om jag inte hinner. Jag fokuserar bara på en enda uppgift i taget och gör den så framgångsrikt jag kan. Framgångsrika aktiviteter skapar framgångsrika dagar, som i sin tur skapar framgångsrika månader, år och liv!

Så ta en kort paus just nu, oavsett vad du gör, eller hur stressad du är och planera dina aktiviteter veckan ut. Ta sedan en aktivitet i taget med fokus på att utföra den på bästa sätt så kommer du att få mer gjort samtidigt som du behåller ditt lugn. Accelera veckan ut genom att “lugna ner dig och öka farten”.

Ola Wallström

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
1, 2,

Mittföretag 2013

Möt våra bloggare!

För att ge våra läsare många vinklar och idéer tar vi löpande gästbloggare på MittFöretag.com

Till bloggarna

Bli medlem du också.
Helt kostnadsfritt.
  • Marknadsför ditt företag
  • Diskutera i forumet
  • Kommentera inlägg
  • Sök andra medlemmar

Redan medlem?