Choose your language

Sajten för dig som vill lyckas som företagare. Som får du ta del utav råd, tips, verktyg och andras erfarenheter. Du kan även bygga ditt eget nätverk av viktiga kontakter.
Gör MittFöretag till din startsida
Dela

Bli medlem direkt!
Helt kostnadsfritt.


  • Marknadsför ditt företag
  • Diskutera i forumet
  • Kommentera inlägg
  • Sök andra medlemmar

Business & Balans

2014-01-31Försäljning & Lönsamhet

Sluta skjuta upp, börja sälja!

När det gäller försäljning är det många egenföretagare som förvandlas till Alfons Åberg: Jag ska bara… Plötsligt finns tusen och en saker som är viktigare än att just sälja: till och med tvätten kan kännas oerhört prioriterad! :) Men utan försäljning inget företag. Så hur ser du till att det verkligen blir av?

Gör en säljplan. Sätt tydliga mål som är mätbara (intäkter, antal kunder, volymer…) och tidssatta. Speca vilka säljinsatser du tänker göra och när. Tydlighet ökar din motivation och ger dig chansen att stämma av hur det går.

Avsätt tid! Sluta se på försäljning som något du tar ”när du hinner”. För att du ska lyckas krävs att du planerar in säljet i din kalender. Tiderna ska vara lika orubbliga som ett affärsmöte. Använd en stund på fredagen till att planera in nästa veckas sälj.

Skaffa rätt resurser. Se till att tekniken är på plats (laptop, projektor, iPad…) och att du känner dig så bekväm som möjligt (till exempel genom säljträning eller skrivet manuskript). Allt går bättre – och känns roligare – när du har stödet du behöver.

Rutiner hjälper. Motstå lusten att göra något annat när du ska sälja. Stäng av Facebook, e-post och andra distraktioner. Ta ett lätt förstasteg: välj ut de du ska ringa idag. Bestäm dig för att du ska ringa minst fem samtal innan nästa paus. Ring, pausa – och börja om igen!

Höj motivationen! Föreställ dig hur det  kommer att vara när du får in din drömkund, eller när du får riktigt bra flyt med dina prospekt. Belöna dig själv efter varje säljblock – en paus, en promenad, något som får dig att må bra.

Uppmärksamma framsteg. Fått in ett nytt säljmöte eller till och med en ny kund? Har du haft ett riktigt bra säljsamtal? Öka lusten att sälja genom att fira dina framgångar och framsteg!

Aktivitet leder till resultat. Man brukar säga att minst 30% av arbetstiden bör handla om att sälja. Med andra ord ett par timmar om dagen eller runt 1,5 arbetsdag under en normal arbetsvecka. Få av oss har en hundraprocentig hit-rate, så det gäller att lägga ner tiden och energin för att lyckas!

0 kommentarer

Taggar: , ,
2013-12-22Marknadsföring & PR

Ditt varumärke – vem vill du vara?

När jag startade mitt första företag hade jag ingen tanke på varumärkesbyggande. Affärsidén var inte heller särskilt visionär: efter många år som konsult och affärsutvecklare startade jag… en konsultfirma inom affärsutveckling!

Loggan var klassiskt marinblå, lite fyrkantig och jag hade till och med lyckats klämma in ordet ”management” i firmanamnet. Mitt nästa steg tog jag i en lika försiktig riktning och började skriva samarbetsavtal med större konsultföretag.

En helt OK strategi. Förutom att inget av detta kändes rätt! Jag insåg snabbt att jag var less på att arbeta med stora organisationer, less på marinblå kostymer och utdragna beslut. Jag längtade efter att få jobba med små företag, med modiga ägare och stor potential för kreativitet och tillväxt!

Det blev plötsligt väldigt tydligt att både varumärke och strategi behövde en total makeover.loggor

Idag jobbar jag helt utifrån min passion och jag är stolt över att hjälpa mina kunder, de riktigt små företagen med den stora potentialen. Och jag är noga med att förmedla detta på olika sätt: på min hemsida, i min logga och tagline, talat och skrivet via olika kanaler.

Den marinblå kostymen är ett minne blott och det blev mycket lättare att driva företag när grunden stämde och var tydlig. Därför vill jag i detta årets sista blogginlägg dela med mig av några tankar kring varumärkesbyggande.

Varför ska vi egentligen bry oss om varumärken? Jo, därför att de ytterst gör det enklare för oss att tjäna pengar! Ett tydligt varumärke blir en ”genväg” som gör det lättare för dina kunder att förstå vem du är och vad de kan vinna på att köpa av dig.

Men hur gör man egentligen? För dig som vill bygga – eller bygga om – ditt varumärke, här kommer fem tips:

Hitta din specialitet! Ju tydligare du är desto lättare är det att relatera till dig. Nischa dig genom att välja en tydlig målgrupp eller att lyfta fram dina specialområden eller ditt unika sätt att jobba på.

Välj värdeord! På vilka sätt är du unik? Vilka värden är viktiga för dig och företaget? Välj tre adjektiv. Kolla med dina kunder hur de faktiskt uppfattar dig. Var beredd att förändra om diskrepansen är stor.

Kommunicera kraftfullt! Tala tydligt om för dina kunder vilka de är och vad du lovar dem. T ex ”Den godaste glassen för diabetiker”, eller ”Vi hjälper 50-plussare att nå nästa karriärlyft”…

Checka det visuella! Signalerar din logga och dina färger det du vill? Är du konsekvent i ditt företagsmaterial? En genomtänkt helhet stärker ditt varumärke.

Bygg expertstatus! När du delar med dig av din kunskap så blir det enklare att relatera till och lita på dig. Och med ökad tillit ökar chansen för affärer. Hur skulle du helst vilja bygga din expertstatus – genom bloggar, föredrag, kurser…?

Att bygga ett varumärke tar tid. Det kräver att du jobbar genomtänkt, långsiktigt och konsekvent. Men: det är ett roligt jobb – och ett som ger konkreta resultat i företaget!

Från mig till er, alla modiga, driftiga och kreativa egenföretagare: en god jul och ett riktigt kul och framgångsrikt 2014! Vi hörs igen nästa år!

/Sanna

0 kommentarer

Taggar: , ,

2013-11-28Försäljning & Lönsamhet

Kalla samtal – hur du fångar intresset över telefon

Kalla samtal är nog bland det tuffaste inom försäljning. Prospektet väntar sig inte ditt samtal, och man har sällan ingångar som underlättar vid den första kontakten. Här har jag sammanställt de vanligaste frågorna jag får kring kalla samtal, och mina tips för att lyckas!

 

Vad ska jag tänka på innan jag ringer?

 

• Läs på om kunden. Är din produkt eller tjänst rätt för dem? Hur kan det du säljer hjälpa?

• Checka inte av din prospektlista utan glöd. Var motiverad inför varje samtal!

• Vet vad du vill uppnå över telefon: att sälja, få till ett möte…

• Sätt ihop ett kundregister: notera vem du talade med, när, om vad och nästa steg.

 

Hur får jag kunden intresserad?

 

• Stäm av att personen har tid att prata med dig. Om svaret är nej: fråga när du kan ringa upp igen.

• Var kortfattad! Presentera dig med namn och företag. Var redo att svara på vad det gäller: ha en oneliner som skapar intresse!

• Anpassa dig till känslan du får av kundens personlighet (formell, avspänd, stressad…).

• Om du ”bara” vill få till ett möte: berätta att du inte vill sälja, utan bara få chansen att presentera en spännande lösning.

• När du väl har kundens öra, försök att få till ett intressant samtal. Översälj inte ditt budskap, ställ frågor som gör att du lär dig mer om kunden.

 

Min försäljning går dåligt – vad gör jag för fel?

 

Vanliga missar vid kalla samtal:

• Du ringer när du inte känner dig motiverad eller trygg i dig själv. Har du en dålig dag, sumpa inte bra prospekt – ta ett varv med hunden i stället.

• Du är för påträngande. Var ödmjuk, babbla inte på utan invänta att du har kunden med på noterna.

• Du bemöter inte kundens invändningar på ett tillfredsställande sätt. Lär dig vilka de vanligaste är och hitta konstruktiva svar.

 

Hur hanterar jag min nervositet?

 

• Minns att personen på andra änden inte står över dig på något vis! Kunden behöver förhoppningsvis det du har – försäljning är en transaktion på lika villkor.

• Vågar du vara dig själv har du vunnit mycket! Konstlade säljtricks – som en alltför personlig ton eller överdriven användning av förnamn – funkar sällan.

• Förbered ett manus, eller punkta ner det viktigaste du vill ha sagt. Var klar över dina unika fördelar och redo för motfrågor.

• Notera vad som gick bra och vad du vill göra bättre nästa gång.

 

Vilka är dina bästa trick för att få till ett bra samtal med kunden över telefon? Dela gärna med dig här nedanför! :) /Sanna

0 kommentarer

Taggar: , ,
2013-09-10Marknadsföring & PR

Copy som säljer – så här lyckas du!

Att skriva så att folk läser – och i bästa fall köper! – är en liten konst i sig. Samtidigt är copy viktigare än någonsin: med bloggar, trycksaker, hemsidor och sociala media gäller det att hålla textproduktionen igång – utan att slinta på tangentbordet!

 

Så hur skriver du texter som stärker ditt varumärke och hjälper dig nå ut till dina kunder? Här några tips på vägen:

 

Vad vill du åstadkomma med dina texter? Fånga intresse? Stärka ditt varumärke? Skapa köpimpuls? Var klar över din målsättning innan du börja skriva. Och tänk på att olika kommunikationskanaler passar för olika saker.

 

Målgruppsanpassa! Hemsida, Facebookinlägg eller tryckt material – vilka kundsegment läser vad? Målgruppsanpassa dina budskap. Förenkla ordval om dina kunder inte är lika tekniska eller branschinsatta som du. Testa av dina texter på vänner eller tidigare kunder.

 

Hitta din egen stil. Ingenting är så trist som generiska företagstexter och standardiserade formuleringar! Våga ta ut svängarna – hitta ett sätt att kommunicera som stämmer med dig och ditt företag.

 

Undvik närsynthet. Fundera över vad kunden är intresserad av – utgå ifrån det, snarare än det du själv brinner för. Var redo att ändra eller helt ta bort dina favoritstycken om det ger ökat kundvärde.

 

Kvalitet i kort-kort. Blommiga stämningstexter i alla ära – men vad är poängen med din text? Utgå ifrån att dina kunder har mycket, mycket ont om tid och väldigt, väldigt lite tålamod. Läs igenom din text. Ta bort onödig information eller omständliga formuleringar.  Se till att läsbarheten håller ändå.

 

Tänk dialog. Sociala media gör det enkelt att föra en dialog med din målgrupp. Ta vara på tillfället: bygg din business genom att lära känna dina kunder. Interaktion är mycket roligare än envägskommunikation!

 

Uppdatera, lägg till, skapa nytt. Dina texter ska kännas fräscha. Håll din hemsida levande. Berätta om spännande nyheter i regelbundna kundbrev. Inaktuella texter gör mer skada för ditt företag än inga texter alls. Lägg upp en plan för dina uppdateringar om det behövs.

 

Med en begränsad budget kan det vara lockande att skriva företagstexterna själv. Samtidigt är det bara att inse: man kan inte vara bäst på allt. Om dina texter haltar eller är fyllda av slarv – ta hjälp! Din copy speglar ditt företag – så det gäller att de rätta budskapen lyser starkt.

0 kommentarer

Taggar: , , ,
2013-07-01Business & Balans

7 tips för att lyckas med säljmötet

Dina försäljningsresultat beror ju mycket på din förmåga att presentera dig och ditt företag. Dessvärre var presentationsteknik ett helt bortglömt ämne i skolan för många av oss. Och så plötsligt står vi där som egna företagare och ska vara allt, inklusive supersäljare! Känner du dig som Bambi på hal is under säljmöten? Här kommer några tips som gör det enklare:

Var förberedd. Var klar över syftet med mötet. Ha en tydlig struktur, kanske till och med ett manus. Men var naturlig och flexibel: lär känna materialet så att du lätt kan anpassa dig till kunden utan att tappa bort dig.

Var kortfattad. Ingen gillar en evighetspratare. Lämna utrymme för frågor och ett samtal kring kundens behov. Interaktion ger utrymme för relationsbyggande – vilket ju ofta är nyckeln till framgång!

Våga vara personlig. En presentation som ser ut och låter som alla andra fångar sällan intresse. Se till att din personlighet lyser igenom. Våga göra något som sticker ut. Hur vill du att kunden ska minnas dig?

Undvik detaljer. Visst vill du att kunden verkligen ska förstå hur bra ditt koncept är. Men för mycket information kan röra till det. Kom snabbt till poängen: vad är det viktigaste du vill förmedla? Spara detaljerna till samtalet efteråt.

Skryt inte, men skäms aldrig. Stå helhjärtat bakom ditt erbjudande och dina priser. Om du tvekar kommer kunden också att göra det. Lyft fram de unika fördelarna med ditt erbjudande på ett tydligt sätt. Men översälj inte, det blir bara krampigt – håll dig till fakta och lita till att kunden kommer att förstå.

Värt att sägas? Säg det! Nervositet kan göra att vi stressar igenom en presentation. Men om något är värt att sägas, så är det värt att sägas ordentligt. Gå igenom ditt material. Ta bort det som inte känns helt relevant. Öva, tajma, justera. När du är koncis och relevant kan du lugnt och mummelfritt föra fram dina budskap.

Respektera tystnad. Uppstår en paus i samtalet, ta det lugnt och undvik onödigt pladder. Låt kunden reflektera i lugn och ro: det visar att du är en trygg person som respekterar kundens behov.

Om du ändå har svårt att få till det kan det vara ett tecken på att ditt affärskoncept inte är helt klart. Räta ut alla frågetecken innan du ger dig ut på möten. Ett glasklart koncept gör det lättare att sälja!

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
1, 2, 3, 4, 5,

Mittföretag 2013

Möt våra bloggare!

För att ge våra läsare många vinklar och idéer tar vi löpande gästbloggare på MittFöretag.com

Till bloggarna

Bli medlem du också.
Helt kostnadsfritt.
  • Marknadsför ditt företag
  • Diskutera i forumet
  • Kommentera inlägg
  • Sök andra medlemmar

Redan medlem?