Choose your language

Sajten för dig som vill lyckas som företagare. Som får du ta del utav råd, tips, verktyg och andras erfarenheter. Du kan även bygga ditt eget nätverk av viktiga kontakter.
Gör MittFöretag till din startsida
Dela

Bli medlem direkt!
Helt kostnadsfritt.


  • Marknadsför ditt företag
  • Diskutera i forumet
  • Kommentera inlägg
  • Sök andra medlemmar

ekonomicoachen

2013-09-18Ekonomicoachen

Bara den som röker hinner bli rik!

charlie-header-rokare

Vårt samhälle går på högvarv och det är du och jag som springer fortast. Vi är mitt i den karriär vi drömde om alla de där åren i skolor och på universitet. Vi jäktar oss igenom frukosten, lämnar barnen, sitter i bilkö, levererar på topp hela dagen, hämtar på vägen hem, lagar mat, kör barnen till olika aktiviteter och ovanpå det ska vi pricka av alla sociala åtaganden. Samtidigt är vi ständigt uppkopplade och nåbara.

Det är förstås inget fel i att köra hårt, ha kul och leva. Men kanske tillhör du dem som redan någon vecka efter semesterns slut har ett batteri som gått från fullt till halvtomt. Kanske är problemet att du springer av rädsla för vad som skulle hända om du stannar snarare än att du springer för att du är sugen på att komma någonstans.

Det här handlar om stress, om att känna sig otillräcklig och att inte kunna ta rast utan att känna skuld. Tro heller inte att du går säker bara för att du har ett jobb som du gillar. Det är den som brinner som mest som oftast blir som mest utbränd.

Kommer du hem slutkörd efter jobbet men kan inte riktigt säga vad du har sysslat med hela dagen?
Går du på datorn när barnen lagt sig för att kolla så du inte missar något?
Går du till jobbet även om ni är sjuka för att jobbet MÅSTE bli gjort?

Då är risken stor att du inte hinner bli framgångsrik!

Tveklöst är det så att vi gör mycket på dagarna men gör vi verkligen det som skulle göra störst skillnad eller gör vi allt FÖRUTOM det som egentligen gör skillnad? Tänk om vi lurar oss själva med att vi är effektiva bara för att vi gör mycket saker, snarare än att göra de fåtal saker som skulle göra störst skillnad. Kanske är det så att vägen till ett rikare liv går via att göra mindre snarare än att göra mer.

Här är mina råd till extraordinära resultat med mindre jobb:

1. Skriv ner målet du vill uppnå.
2. Titta på allt du gör som inte för dig närmare målet och sluta göra hälften av det.
3. Titta på det du gör som för dig närmare målet och gör mer av det.
4. Ställ dig själv frågan: Vilken enskild aktion skulle jag kunna ta som skulle föra mig närmare målet än allt annat jag idag gör tillsammans.
5. Om du inte har svaret (det har du troligen), ge dig inte förrän du hittar någon som har det.
6. Gör det!

På sätt och vis handlar det om att börja röka. Rökarna har alltid haft en enorm fördel i just detta. Lyckligtvis behöver du inte förgifta dig för att uppnå effekten utan kan kopiera allt FÖRUTOM cigaretten. Ta en paus på fem minuter varannan timme. Djupandas och begrunda om du verkligen gör rätt saker just nu. Och ta hjälp av andra! Prata med de som står bredvid om vad du kan göra idag som skulle göra störst skillnad i framtiden.

Charlie Söderberg

Rikedomscoach – Balansekonomi

0 kommentarer

Kategori: Ekonomicoachen
Taggar: Inga taggar
2013-05-28Ekonomicoachen

Slagen i magen som gjorde mig rik

En krönika om att se affären i vardagen

Jag har denna gång blivit ombedd av er läsare att skriva om ämnet “Att se affären i vardagen” och det passar mig bra. Jag är nämligen bra på affärer. Jag ska berätta varför och jag kan redan nu avslöja: DET ÄR INTE SOM NI TROR!
header-charlie-scandia

 

Låt oss börja från början: Vi gör ALLA affärer varje dag. Vi säljer, vi köper och vi byter men vi kanske inte ser det som just affärer. Vi säljer vår tid och vårt engagemang till en arbetsgivare och får betalt i lön. Vi köper tillgång till Facebook och betalar med att utsättas för annonser. Vi byter en sovmorgon mot en diskning. Livet är fullt av affärer och månadens tema handlar till viss del om att se de affärer vi gör i vardagen men kanske ännu mer i att se nya affärer.

I en perfekt värld vore detta med affärer enkelt. I en perfekt värld skulle denna krönika sluta här med följande råd: “Se affären”, “Räkna på affären” och “Välj de affärer som berikar ditt liv”. I en perfekt värld… Nu är det ju inte så enkelt. Jag kan på rak arm komma på tre saker som på olika nivå hindrar många av oss från att göra affärer.

1. Identiteten stödjer inte affärer
Vi saknar en identitet där man gör affärer. Vi ser oss inte som affärsmän och vi gör skillnad på vardagsaffärer (lön, barnhämtning, matinköp) och andra affärer som “de där affärsmännen” sysslar med. Jag får ofta frågan om det ena eller det andra beteendet är typiskt svensk och jag brukar undvika den konversationen. Just här tror jag dock att vi är något “svenskt” på spåren.

I Sverige ÄR vi förskollärare, ingenjörer eller butiksbiträden medan man i många andra delar av världen ÄR någon som kan GÖRA en mängd olika saker: köra taxi, jobba som guide, baka i mammas bageri och driva en mekanisk verkstad med sin svåger. SAMTIDIGT! Företagsamhet i Sverige är ofta förknippad med att säga nej till en anställning och bli en sådan där outsider: en entreprenör, en pengagalen, en affärsman…

2. Vi letar inte efter affärer
Vi människor har en fantastisk hjärna som med en laserstråles precision hittar svaret på de frågor vi ställer till den. Trots detta är den ofta extremt dåligt använd. Överväg att du skulle ha betydligt fler möjligheter till ett rikare liv om du bara ställde in din hjärna på att hitta just “möjligheter till ett rikare liv”.

Överväg att vi engagerar för stor del av vår hjärna till frågor som: “Vad är det för fel på chefen?”, “Vart ska jag åka på semester?” och “Hur ska jag få min tid att räcka till både jobb och familj?” och för liten del till frågor som: “Hur kan jag bli chefen?”, “Hur kan jag leva ett liv där jag inte ens vill ta semester?” och “Hur kan jag skapa ett liv där de pengar jag får in över huvud taget inte är beroende av min tid?”

3. I affärer får det absolut inte bli fel
Detta är tämligen unikt för vår relation till affärer. Vi kan ge oss in i relationer utan att vara 100 % säkra på att de leder till äktenskap. Vi kan ge oss på dieter utan någon som helst garanti på att de ger resultat. Vi kan söka jobb som vi inte har en aning om ifall vi får. Med affärer är det annorlunda! Att göra affärer med risk att misslyckas är det stor rödflagg på.

Tar du ett billån till att göra affären “Köpa en ny Volvo” så är det inget konstigt med det. Lånar du i stället pengar till affären “Att köpa aktier i Volvo” så är det plötsligt väldigt konstigt. I första fallet är du GARANTERAD att förlora pengar. I andra fallet kan du antingen vinna eller förlora.

Att förlora är dock inte OK när vi gör affärer. Överväg att om vi hade samma oförlåtande inställning till att lära oss gå som vi har till att göra affärer skulle de flesta av oss krypa än idag. Då hade vi redan som vacklande ettåringar fått lära oss att den som inte är född till att gå felfritt gör nog bäst i att fortsätta krypa.

I slutändan kanske det är enkelt. Överväg att den obehagliga sanningen är att vi gör som alla andra. Vi skapar samma identitet som alla andra skapar. Vi letar efter samma saker som alla andra letar efter. Vi undviker samma misslyckanden som alla andra undviker. Vi köper bil för att alla andra köper bil men vi köper inte aktier för det gör inte alla andra. Vi genomgår 50 obehagliga jobbintervjuer och kan leva med 50 nej på raken för det får alla andra också men vi söker inte kapital till en investering för vi vill inte bli utsatta för obehagliga frågor eller att få nej från första banken.

Den som har störst försprång i att se nya affärer i sitt liv är de som gör annorlunda. Antingen för att de någon gång har gett upp att göra som alla andra eller för att de någon gång har bestämt sig för att de vill ha något som andra inte kommer att få.

I ljuset av detta är mitt eget försprång tydligt och dubbelt. Det består inte i en talang för affärer, en matematisk fallenhet eller i en examen från handelshögskolan. Det består i att jag redan som barn fick lära mig av mobbarna att jag var utanför, inte fick vara med och definitiv inte skulle få någon acceptans av att göra som alla andra gjorde. Jag gav upp den breda vägen 1983 och kan idag till och med se tillbaka på den tiden med tacksamhet.

Den andra fördelen är att jag blev drabbad av en sjukdom som jag och många med mig trodde skulle bli min död. När man stirrar den framtiden i vitögat vet man plötsligt vad som egentligen gör livet rikt och att undvika misslyckanden eller inte bli kallad för idiot halkar plötsligt väldigt långt ned på listan.

Charlie Söderberg
Rikedomscoach, Balansekonomi

0 kommentarer

Kategori: Ekonomicoachen
Taggar: Inga taggar

2013-04-29Ekonomicoachen

Hur man blir rik på att göra sådant man tycker är roligt

header-charlie-sem2

Det är roligt att ha kul! Det finns kanske inget som är så roligt som att ha kul. MEN man kan ju inte ha kul jämt! Man måste ju göra sådant som är tråkigt också… Som att jobba för att tjäna pengar så att man kan betala för allt det där roliga som man tycker är så kul att göra. Eller? Tänk om det inte är så. Tänk om vi skulle kunna få betalt för att ha kul! Det kan tyckas vara ett omoget och flummigt påstående men jag står fast vid det ändå eftersom jag tänker så här:

Man måste INTE jobba hårt för att få pengar! Tid är INTE pengar! Energi är INTE pengar!

ENERGI <> PENGAR

När man jobbar får man inte betalt för sin tid. Man får betalt för det värde man skapar åt andra. Ofta ser det ut som att man får betalt för något annat som t.ex. arbetstid, arbetsinsats eller engagemang. Om vi däremot tittar på det i ett lite längre perspektiv tror jag att många med mig ser att anledningen till att andra ger oss pengar beror på det värde vi ger till dem. Ju mer värde vi ger desto mer pengar kan vi tjäna.

VÄRDE = PENGAR

Vad är det då som gör att vi skapar värde åt andra? Jo, att vi lägger energi på något. Det är genom att ge av vår energi till andra som vi skapar värde för dem.

ENERGI = VÄRDE

Så om VÄRDE=PENGAR och ENERGI=VÄRDE så är ju också PENGAR=ENERGI. Då kan man säga att jag är tillbaka där jag började och att jag egentligen har bevisat att det jag nyss påstod är fel, det vill säga att ENERGI <> PENGAR. Det är här min poäng för dagen kommer in. Om man kan se värdekedjan kan man också se att den inte har någon färdig formel. Det ger oss helt enkelt möjligheten att växla upp på det mest fördelaktiga sättet för oss.

Det går nämligen åt olika mycket energi för olika personer att skapa exakt samma värde. Det som är lätt och kul för någon är samtidigt tungt och svårt för någon annan. Jag själv tycker att det är lätt att prata inför folk. Det kostar mig nästan ingen energi alls att ställa mig på scen och prata inför 1000 personer. Tvärtom så ger det mig energi! Skulle jag däremot försöka sy kläder så skulle matematiken ändras. Det skulle krävas MYCKET energi för väldigt lite resultat. För min syster ser det helt annorlunda ut. Hon kan med lätthet skapa kläder utan att det tar någon energi alls. För henne är det en hobby som ger henne massor av energi. Skulle du däremot tvinga henne att försöka programmera en dator så skulle matematiken åter ändras. Annat är det för min kollega Jan. Han skulle se det som ett straff om han inte fick programmera lite varje dag… Som sagt, det som är lätt för dig är svårt för någon annan!

Samma fenomen uppstår i andra länken av värdekedjan. Värdet på det som levereras är en funktion av skillnaden mellan hur lätt och kul “sändaren” tycker att det är och hur lätt och kul “mottagaren” tycker att det är.

Tänk om det är så att inte bara inre rikedom utan också ekonomisk rikedom står att finna i lyhördhet för vad vi tycker är lätt, kul och vad som ger oss energi. Tänk om rikedom inte handlar om att bli bättre på aktier och fonder (om du nu inte råkar tycka att aktier och fonder är kul, lätt och ger dig energi) utan att i stället ta reda på hur vi kan tjäna pengar på att göra sådant som är så kul att vi hade gjort det även om vi inte fått betalt.

Omöjligt? Inte alls! Det finns gott om sådana möjligheter i våra liv även om vi inte har sett dem ännu. Det som står i vägen för oss att göra detta är nämligen två saker:

1. Vi har hittat på att vi måste jobba hårt för att få pengar och vill vi ha mer pengar behöver vi jobba ändå hårdare och göra ännu fler tråkiga saker.

2. Vi har inte klart för oss vad vi egentligen tycker är kul, lätt och vad som ger oss energi. Dessutom har vi en tendens att inte ta våra naturliga talanger på allvar. Vi säger: “Det var väl inget märkvärdigt” eller “Det var ju bara att…”.

Den som jobbar hårt inom ett “tråkigt” område och hoppas på att det i slutändan skall ge pengar riskerar att lägga ned mycket energi på något som ändå inte kommer ge något resultat. Det vi gör utan hjärta blir sällan riktigt bra.

Den som jobbar smart med något som man tycker är kul kan i bästa fall få pengar och i värsta fall har man bara haft kul!

Charlie Söderberg
Rikedomscoach, Balansekonomi

0 kommentarer

Kategori: Ekonomicoachen
Taggar: Inga taggar
2013-04-16Ekonomicoachen

Tankar om ekonomisk frihet

20130404-bild-tankar-om-ekonomisk-frihet

Denna vecka har jag fått i uppdrag av er läsare att skriva om ekonomisk frihet. Så, vad är frihet? Läser vi på finner vi att: “Frihet är rättigheten att utöva och utveckla självbestämmande utan begränsningar i form av förtryck”. Ordet fri är mycket gammalt och förekommer i fornsvenskan i betydelsen “fri” i motsats till “träl”. Frihet kan definieras som de faktiska möjligheter vi har att kunna handla fritt.

Ekonomisk frihet – som vi på Balansekonomi ser det – betyder: “De faktiska möjligheter vi har att kunna handla fritt utan att vara trälar under vår ekonomi”, alltså i vilken mån vi är fria från vår ekonomi. Det handlar inte om hur mycket pengar vi har på banken eller i vilket hus vi bor. Det handlar om i vilken mån vår ekonomi behöver oss för att skapa ett överflöd. Ett överflöd som är tillräckligt stort för att vi ska kunna uppfylla våra önskningar, mål och visioner.

För många är detta enkla påstående en utopi. I vår stressade vardag är vi så upptagna med att hitta bättre sätt att “träla” åt vår ekonomi så att vi inte ens överväger att det kan finnas ett sätt att bryta oss fria ifrån bojorna. Tillhör du dem som anser att “tid är pengar” borde du känna dig träffad. Tid blir bara pengar om du har ett system där din tid är det som jobbar för att skapa pengar i din ekonomi. Detta innebär alltså att du byter din tid mot pengar som du sedan använder för att dra runt din ekonomi.

Här någonstans finns också lösningen. Man kan se det som att vår ekonomi är en vagn lastad med allt vi har i våra liv. De flesta av oss jobbar för att förbättra vår ekonomi genom att träna våra muskler i att skaffa pengar så att vi bättre och snabbare kan dra vagnen. Ibland är det uppförsbacke, ibland är det nedförsbacke men det är ALLTID vi som drar. Ofta resulterar detta i ett liv där vi fyller vagnen med fler saker vi tycker oss behöva så fort vi byggt nya muskler. Vi blir starkare och starkare för varje år men vi blir aldrig fria att handla utan hänsyn till vagnen.

För att KÄNNA dig friare från din vagn bör du minska lasten. Har du mindre ekonomi att släpa runt på känns resan helt klart lättare. Du är friare att välja vägar som är mindre trampade och som kanske till och med bär uppåt långa sträckor. Skulle jag ge ett enda råd till den som är ung och på väg att skapa sin ekonomi (den frågan har jag fått ofta på sistone) så skulle det vara: “Samla inte på dig fasta kostnader som tar från din frihet. Varje fast utgift eller avbetalning som du “unnar dig” gör dig mindre fri”.

Detta är dessutom en dold jämställdhetsfråga. För 75 år sedan hade svenska kvinnor mycket begränsad frihet. Som hemmafruar var de helt beroende av mannens inkomst. Skilsmässa var därför mycket sällan ett alternativ och många tvingades stanna kvar i destruktiva förhållanden hela livet! Tack och lov tjänar dagens kvinnor egna pengar vilket gör att de i mångt och mycket också kan styra över sina liv. Något har dock hänt de senaste åren. I det moderna konsumtions- och kreditsamhället har vi lastat vagnen så tung att det krävs två för att dra en ekonomi. Vips är kvinnan – oftast med den lägre lönen – till stor del ekonomiskt tillbaka där hon var för 75 år sedan.

Jag diskuterade nyligen detta med en bank som vittnade om att den vanligaste frågan kvinnor i dag ställer till sina bankmän är just: “Har jag råd att skiljas?”. Enligt banken är svaret oftast: “Nej!”. Jag tror inte att det i dagens samhälle är många par som kan se att de ger upp sin frihet att välja hur de vill leva sina liv i framtiden när de köper ett hus eller en bil.

Den som vill känna sig friare gör klokt i att lätta på lasten! Problemet kvarstår dock för hur lätt lasset än blir så är du ändå spänd framför vagnen. För att bli helt fri krävs något annat. Det krävs att du spänner en häst eller två framför din vagn eller att du kanske till och med bygger en motor som drar vagnen. Det handlar helt enkelt om att hitta andra sätt att fylla din ekonomi med pengar så att du själv slipper dra den framåt.

Kanske är ändå första steget att inse att du och din ekonomi är två helt skilda saker. De flesta av oss är så vana att dra på vagnen att vi tror att den sitter ihop med kroppen. Det gör den inte! Lyckligtvis finns det alltid sätt att designa om ditt liv och din ekonomi. Då behöver du också våga släppa vagnen, kliva bort en bit längs vägen, titta på den från håll och fråga dig: “Hur skulle jag kunna lätta på bördan och bygga en motor som gör mig fri att springa över ängarna?”.

Charlie Söderberg
Rikedomscoach, Balansekonomi

0 kommentarer

Kategori: Ekonomicoachen
Taggar: Inga taggar
2013-04-03Ekonomicoachen

Blomjord och förmögenheter – 10 tips

blomjord-charlie

Vi vill ha tips! Alla vill ha tips! Vi vill ha enkla konkreta förslag på exakt vad vi kan göra. Jag har gett mycket tips i mina dagar, tipslistor och förslag till höger och vänster, alltid med skämskudden nära till hands. För lika mycket som vi vill ha tips, lika liten nytta har vi av dem. Å andra sidan är det skönt att ge tips, för alla blir glada. Den som får tips blir nöjd och jag som ger tips får väldigt mycket positiv respons men jag blir också pinsamt medveten om att de flesta tips är i stort sett oanvändbara. Tips får givaren att låta genial men sätts nästan aldrig i verket av mottagaren.

Tips är att ta en aktion lösryckt ur sitt sammanhang, putsa upp den och sedan försöka sälja den för mer än vad den är värd.

Jag har tröttnat på tips och vill starta en protestlista för oss som har insett att tips är lika bra för en hälsosam ekonomi som bantningskurer är för en hälsosam kropp.

Vill man på allvar förbättra sina resultat tror jag man gör bäst i att titta på sin inställning och sina beteenden snarare än att kasta sig över nya lösryckta engångsaktioner. Det kommer kanske att ta lite längre tid att komma igång men å andra sidan så kommer resultaten.

Igår träffade jag en man som lyssnade på vårt inspirationsseminarium för tre år sedan. Han berättade att han redan då kände att han var JÄTTESUGEN på att bygga ett rikare liv och att han ville att det skulle ske NU. Han berättade att hans strategi var att först skaffa sig lite snabba tips så att han fick in lite mer pengar och sedan skulle han sätta igång med själva byggandet. Det hade alltså nu gått tre år, tre år då han jagat tips som han sen inte använde och som gjorde att trots höga ambitioner så hade ingenting hänt. Paradoxen är att om han hade släppt taget om sitt tipsbehov och påbörjat sin förändringsprocess så hade han haft en smärre förmögenhet idag, en förmögenhet som han blev lurad på i sitt tipsjagande.

Att bygga ett rikare liv är att odla! Den som tänker fylla trädgårdsland, rabatter och balkonglådor med prunkande växtprakt gör bäst i att inte jaga runt efter Sveriges exklusivaste fröer utan istället lägga en timme på att förädla jorden som fröerna ska växa i.

Jag låter “experterna” fortsätta kasta dyra fröer till höger och vänster och låter dem fortsätta med sin strategi om att alla fröer kanske inte faller på hälleberget. På Balansekonomi fokuserar vi först på att blanda ned luft och näring i den hjärna där fröerna ska spira. Visserligen delar alla vi balansekonomer mer än gärna med oss av det som har fungerat för oss men vi gör det alltid i ett sammanhang där den egna växten kommer i första hand. Ett arbete för alla oss bortom tipslistorna.

Charlie Söderberg
Rikedomscoach och mental trädgårdsmästare
Balansekonomi

0 kommentarer

Kategori: Ekonomicoachen
Taggar: Inga taggar
1, 2, 3, 4, 5,

Mittföretag 2013

Möt våra bloggare!

För att ge våra läsare många vinklar och idéer tar vi löpande gästbloggare på MittFöretag.com

Till bloggarna

Bli medlem du också.
Helt kostnadsfritt.
  • Marknadsför ditt företag
  • Diskutera i forumet
  • Kommentera inlägg
  • Sök andra medlemmar

Redan medlem?