Choose your language

Sajten för dig som vill lyckas som företagare. Som får du ta del utav råd, tips, verktyg och andras erfarenheter. Du kan även bygga ditt eget nätverk av viktiga kontakter.
Gör MittFöretag till din startsida
Dela

Bli medlem direkt!
Helt kostnadsfritt.


  • Marknadsför ditt företag
  • Diskutera i forumet
  • Kommentera inlägg
  • Sök andra medlemmar

2011-06-08Försäljningsbloggen

Så här når du dina mål med ditt förtag

Många företagare driver sina företag utan någon riktig planering eller några riktigt tydliga mål. Det gör att det blir svårt att se vad som verkligen blir gjort. Det kan också skapa en känsla av missnöje och att inget går framåt. Detta kan du undvika om du sätter tydliga mål som du sedan riktar ditt fokus på. Vilka mål har du?

Det finns något som du som företagare behöver göra var tredje månad om inte oftare och det är att göra avstämmningar mot dina uppsatta mål. Det ger dig en klar signal om hur det går och om du behöver vässa dina arbetsinsatser eller inte.

Vinsten med att ha koll och veta vad du strävar emot gör att ditt arbete blir tydligare och du kan planera bättre, vilket leder till mer flyt i verksamheten och i det du gör. Vem vill inte det? Dessutom kan du bättre stämma av hur du själv presterar och om du har speciella utmaningar som du behöver få hjälp med. En riktig vinst är att du kan hitta framgångsfaktorer som hjälper dig att nå dina mål och få resultat snabbare. Det är dessa som du vill hitta och sedan tillämpa dem om och om igen.

Är du redo? Följ dessa fyra steg och kör igång!

1. Vilka mål har du haft det senaste kvartalet (3 mån)?
Specificera dem.

2. Hur har det gått för dig att uppnå ovanstående mål?
Gör en uppskattning för varje mål. Har du uppnått det till 100 % eller mer/mindre? De mål du ännu ej uppnått kan du flytta över till din nya 3-månaders plan och arbeta på att uppfylla dessa. Identifiera framgångsfaktorer dvs. det som gör att du når målen bättre och snabbare samt identifiera utmaningarna och fundera hur du ska lösa dessa.

3. Lista dina kommande 3-månaders mål.
Planera vad du vill uppnå de kommande TRE månaderna – Sätt mål som är SMART:a;
Specifika – så att du förstår vad du ska göra och varför
Mätbara – så att det finns något att mäta målet mot
Attraktiva – så att du känner en dragning till målet och vill dit
Realistiska – välj ett mål som du kan uppnå
Tidsbundna – så att det finns en tydlig start- och slutpunkt

4. För varje mål – Brainstorma stegen, momenten eller delmålen för att nå respektive mål och bestäm dig för när detta ska ha uppnåtts.
Att bryta ner ett stort mål i mindre mer lätthanterade steg gör det lättare för dit att uppnå målen.

Jag avslutar med det här citatet: ”A goal without a date is just a dream” av Milton H. Erickson

Lycka till!

ViviAnn Labba

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
2011-04-12Försäljningsbloggen

Vad hindrar ditt företag från att sälja mer?

Idag tänker jag ta upp sådant som kan påverka din försäljning och din förmåga att attrahera och skaffa dig nya kunder. Vi kommer att prata om mentala säljhinder och attityder som kan påverka och till och med stoppa dig.

- Tänker du ofta att det ändå inte kommer att gå?
- Att ingen kommer att vara intresserad av det du erbjuder?
- Att det ändå inte är lönt att göra något, för det
- Kommer ändå gå åt skogen.
- Har du svårt att vara spontant och göra något utan att planera det långt i förväg?
- Är du mycket försiktig tycker du?

Domedagssiaren – som är ett säljhinder – tänker ofta så…
Känner du igen dig i frågorna ovan – då kanske detta hindrar dig i dina möjligheter att hitta fler kunder och göra fler affärer.

Det finns studier gjorda kring försäljare och säljare och då har man sett att det finns en typ som brottas med oro och är mycket försiktig i det som de gör och att det då kan handla om att 
lida av säljhindret: Domedagssiaren.

- Domedagssiaren som vi kallar det säljhindret oroar sig ständigt förekommande problem.
- Kan ibland känna som att du är nära ett panikanfall
- Inte engagerar dig särskilt mycket socialt
- Gillar inte att kontakta någon personligen
- Tänker ofta: Jag har ju inte misslyckats hitintills, så då är jag ju ganska framgångsrik.
- Tycker att det är svårt att vara spontan

Vad är lösningen för detta då?
Det finns två vägar för dig att ta:
1. Du fortsätter att kämpa med att få kunder och slå huvudet i väggen gång på gång utan några synliga resultatförbättringar MEN du är medveten om att detta kan stoppa dina affärer.
2. Du beslutar dig för att gå till botten med detta och söker hjälp av de som kan det här. Det betyder att du genomför ett säljhindertest. Efter ett säljhindertest är gjort, kan vi se hur status ser ut för dig och sen får du konkreta verktyg för att komma ur och förändra din
 situation och därmed hitta fler kunder och tjäna mer pengar.

Varma kramar och all lycka till!

ViviAnn Labba

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar

2011-02-04Försäljningsbloggen

Vet du vad företagets kunder vill ha?

Hur tar du reda på vad dina kunder och potentiella kunder vill ha? Vet du det så får du förmodligen affären! Innan det är dags för din nästa produkt- eller tjänstelansering rekommenderar vi den här guiden. Här får du lära dig att tänka som kunden.

Jag pratade med en företagare tidigare i veckan som upplevde frustrationen av att inte veta om någon är intresserad av det du gör, vilket innebär flera saker:

- Det tär på din tro om dig själv som kompetens och företagare.

- Det tär på din passion att göra det du älskar så till den grad att du undrar varför du gör det du gör.

- Det tär på din dröm och vision att leva som företagare.

- Det tär på din omgivning – för blir det tufft i företaget så kan jag slå vad om att din partner, barn, sambo, kollega eller nära familj får uppleva några bitska kommentarer, en trött och kanske omotiverad person.

- Det tär på din ekonomi eftersom du inte vet om du kommer få in de pengarna eller inte (men in i det sista hoppas du det).

- Det tär på dina möjligheter att vidareutbilda dig och bli ännu bättre.

Hur ska du komma förbi detta?
Jo, du behöver göra ett riktigt grundarbete. Det tar tid och kanske inte är det roligaste. Men det behövs. Det jag pratar om är att du tar reda på vad dina kunder och potentiella kunder vill ha och efterfrågar.

Hur gör du för att få veta det? Det är en del i grundarbetet som företagare som vi behöver göra med jämna mellanrum och det är det som jag ska fokusera på idag

4 tips till att ta reda på vad kunden och potentiella kunder vill ha!
- Fråga direkt – ring kunden och fråga om de vill hjälpa dig med att utveckla ditt företag och ställ frågor. Gör det i samband med kundmöte eller träff.

- Skicka ut mail med frågor – Sätt samman några frågor och maila ut de till dina kunder och potentiella kunder och fråga dem!

- Skicka ut en fysisk enkät med posten – Designa en snygg enkät och skicka den till dina kunder och kontakter. Bifoga ett frankerat brev så gör du det lätt för kunden att svara.

- Skicka länk till en elektronisk enkät via nyhetsbrevet, hemsidan, social media – Använd dig av de tjänster som finns på internet för att ställa frågor till kunder och potentiella kunder, ett bra exempel är Surveymonkey.com. Där kan du ställa 10 frågor utan att det kostar dig något.

ALLTSÅ: TA REDA PÅ VAD KUNDEN VILL HA OCH GE DET VAD DE VILL HA!
OBS! Se till att alltid belöna kunder eller potentiella kunder för att de ställer upp och hjälper dig! Det har du igen tusenfallt.

Se till att göra det här frekvent, åtminstone 1-2 gånger per år. Det blir ett sätt att trimma ditt företag och det du erbjuder och verkligen fånga upp det som dina kunder kontakter vill ha.

Det är ju ett av grundskälen till att existera som företagare – det är att kunna leverera till kunden det som de efterfrågar!

Lycka till och för framgång i ditt företag!

ViviAnn Labba

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
2011-01-06Försäljningsbloggen

10 tips för extra pengar till företaget 2011

Behöver du lite extra pengar varje månad? De flesta skulle svara ja utan att tveka. Är du en av dem? För att hjälpa dig så får du här några tips på hur du kan starta ditt nya år med mera pengar på fickan! Du får tips som kan ge dig extra pengar som privatperson samt som företagare.

För företaget

1. Om du fakturerar din tid per timme och ibland glömmer att skriva ner den tid du arbetat mer, även om det handlar om några minuter (få minuter blir många timmar i långa loppet). Skapa nya rutiner för att fånga den tiden.

2. Gå igenom alla kostnader privat och i företaget. Finns det något du kan avbryta, sluta med eller upphöra med och därmed spara pengar? Om du är krass med dig själv, så brukar det alltid finnas något att sluta med. Skaffa kontroll över din ekonomi genom att spalta upp allt du investerar i, köper etc. och allt du tjänar, då ser du lätt om du behöver säga ja eller nej till någonting.

3. Planera att fakturera snabbare för 2011 så du kan få betalt ännu snabbare. Ännu bättre, erbjuda förskottsbetalning, rabatter och belöna de som betalar tidigt med “snabbhetspremier”.

4. Hitta evenemang som är gratis i ditt område och som kommer att lära dig nya kunskaper och registrera dig. Du hittar dem via myndigheter, via coacher och konsulter, via sociala medier Facebook och LinkedIn, och i tidningarna.

Privat

1. Veckoplanera dina matintag – det kan göra att du sparar pengar genom att slippa göra impulsköp eller gå på dyra restauranger.

2. Titta i din garderob, bil, garage, lagring, eller runt ditt hem för att se om det är något du kan använda, återanvända eller sälja och få lite pengar.

3. Kontrollera alla dina och din familjs försäkringar. Kolla även företagets försäkringar. Många gånger kan betala för dubbla försäkringar helt i onödan. Kolla också om du kan få rabatter av att samla dina och din familjs försäkringarna i ett bolag och få rabatter på detta. Du kan lätt spara tusentals kronor på det.

4. Leta efter oanvända presentkort som ligger och skräpar i en kökslåda eller någon annanstans.

5. Inkassera skulder om möjligt. Är någon skyldig dig pengar från 2010? Kontakta dem och hör om de kan betala tillbaka till dig eller åtminstone börja delbetala tillbaka till dig.

Lycka till och för framgång i ditt företag!

ViviAnn Labba

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
2010-12-10Försäljningsbloggen

Så säljer ditt företag mer och bättre – nu!

Hur ofta ser du tillbaka på din arbetsdag och känner en frustration och missnöje över att du ännu inte tagit de kontakter du planerade? När man startar eget och håller på att bygga upp en ett lönsamt företag, är din tid det mest värdefulla du har – och din inkomst är ett direkt resultat av hur du väljer att spendera din tid. Så hur du använder din tid har en direkt koppling till dina företagsresultat.

Detta gick upp för mig när jag själv när jag startade som egenföretagare, och jag upptäckte snabbt att gör jag inte något åt saken kommer jag aldrig att nå dit jag vill. I den här artikeln jag ska dela med mig av en övning som är både spännande och effektfull när det kommer till att fokusera på rätt saker och se resultat.

1. Räkna ut vad du vill omsätta i ditt företag.
Räkna ut hur mycket län du själv vill ha samt vad du betalar i skatt, sociala avgifter och alla de kostnader du har i företaget. Du ska se två olika kolumner; en för det som du vill dra in i företaget dvs. omsätta och en annan med alla kostnader där också din egen lön ska finnas med. Nu borde du se om din uträkning är realistiskt eller inte. Detta borde ge dig koll. Kalkylera hellre med lite mer än för lite. När du fått detta klart för dig då är det dags för nästa steg.

2. Bryt ner din planerade omsättning i sålda varor eller tjänster.
Dela den planerade omsättningen i antalet sålda tjänster eller produkter. Skissa upp alla olika former av verksamhet som du har och hur mycket du tänker sälja av varje vara eller tjänst. Då får du en klarare bild av hur mycket du VERKLIGEN behöver sälja. Ett enkelt och effektfullt knep!

3. Fundera till vem du skulle kunna sälja dessa produkter eller tjänster.
Tänk på de kunder du redan har och de kunder som kan vara intresserade. Det är nu du kommer att kunna plocka fram namn och skapa en lista på potentiella kunder. Om du inte har en sådan lista, då är det dags att börja göra research genom telefonkatalogen, internet eller genom dina nätverk vilka som skulle vara intresserade. När du har koll på vilka du kan kontakta då börjar en av viktigaste delarna i försäljning – nämligen att;

4. Kontakta de som finns på din potentiella kundlista.
Det är nu du har chansen att synliggöra det som du håller på med. Synd du inte så finns du inte. Så ring så många du kan varje vecka. Tänk på att en van säljare behöver ta 3 kontakter för att få ett besök. För dig kan den ekvationen vara helt annan. Det kan handla om att du behöver ta 10 kontakter innan du får till att boka ett möte. Så ge inte upp!

5. Skriv en detaljerad loggbok.
Skriv ner vilka kontakter du tar, hur ofta och vad som gäller kring uppföljning. Notera gärna lite personliga detaljer som du kanske kan behöva vid framtida samtal. Du behöver notera varje dag vad du gör – annars kan du aldrig kolla hur det går för dig.

6. Utvärdera hur det går för dig.
Du behöver göra avstämningar varje vecka för att se hur du ligger till. Så bestäm själv hur många kontakter du ska ta varje vecka och sen gör du det. Då kan du lätt se om du slöar till eller om du håller upp tempot. Kom ihåg: Du har bara chansen att få affären om du synliggör dig själv.

Skulle du upptäcka att det tar emot att sälja och det kanske känns motigt, då kan du lida av säljhinder. Det är sånt som kan minska din försäljning. Då kan du behöva göra något åt det. Det kan jag hjälpa dig med, men det är en annan historia!

ViviAnn Labba

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
1, 2, 3,

Mittföretag 2013

Möt våra bloggare!

För att ge våra läsare många vinklar och idéer tar vi löpande gästbloggare på MittFöretag.com

Till bloggarna

Bli medlem du också.
Helt kostnadsfritt.
  • Marknadsför ditt företag
  • Diskutera i forumet
  • Kommentera inlägg
  • Sök andra medlemmar

Redan medlem?