Choose your language

Sajten för dig som vill lyckas som företagare. Som får du ta del utav råd, tips, verktyg och andras erfarenheter. Du kan även bygga ditt eget nätverk av viktiga kontakter.
Gör MittFöretag till din startsida
Dela

Bli medlem direkt!
Helt kostnadsfritt.


  • Marknadsför ditt företag
  • Diskutera i forumet
  • Kommentera inlägg
  • Sök andra medlemmar

Nätverkseperten

2010-12-06Nätverksexperten

Kontaktnätet är företagarens bästa vän

Trendgalan har precis varit, jag var där och minglade. Jag var också där och delade ut mingeltips så att även andra skulle mingla. Det är så vanligt att folk går och står med dem de redan känner. Såklart också på Trendgalan.

Jag pratade också om den nya trenden “telefonnummer med bokstäver” som företaget 0770 Profilnr har lanserat i Sverige. Vi har så mycket lättare att komma ihåg ett namn och i USA är det stort att ta hjälp av bokstäverna på telefonen för att komma ihåg när man ska ringa ett nummer som inte är sparat i telefonen. Se mer om det på www.profilnr.com

Henrik Montgomery var en av talarna på scenen, vår stjärnfotograf och den person som vann “Årets Bild”. Det blir så intressant att höra ett föredrag där det inte är sälj utan information och inspiration som ges. Henrik berättade om att hans bilder kom till för att han har byggt upp sitt kontaktnät och får vara med där det händer.

Precis det som jag lär ut i mina föredrag och kurser, att vi behöver ha en Nätverksstrategi för att nå våra mål. Att vi behöver bygga upp våra personliga kontaktnät men inte utnyttja dem. Då har vi allt att vinna!

Vi ses i vimlet hälsar

Katarina Widoff
komfab.se

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
2010-10-15Nätverksexperten

Hur kan ditt företag sprida kunskap?

Jag sitter och summerar mina erfarenheter kring att leva i kommunikationssamhället. Informationen sprids som ringar på vattnet. Vi orkar inte googla på allt längre, vi tar hellre en livlina och ringer en kompis. Vi ber om hjälp av någon som vi litar på och som vi vet har vettiga åsikter. Det vi vet sprider vi vidare till andra som ringar på vattnet.

Dagens 16-åringar tar hellre råd från sina kompisar än från skolan och föräldrar. Det är såklart synd att de inte vill ha mer erfarenhet i svaren på sina funderingar och den risken hamnar vi alla i ibland. Att vi frågar de som vi, undermedvetet eller medvetet, ger oss de svaren som vi vill ha.

Ingen kan allt, men tillsammans kan vi massor. Nätverksekonomin handlar om att vi ska förmedla det vi kan till de som vill höra. Inte att basunera ut våra kunskaper till alla, eller prata ihjäl folk bara för att de råkar fråga det minsta lilla. Det handlar om att ha fingertoppskänsla och viljan av att bidra till samhället.

Hörde ett citat som jag gillar:
Vi kan inte bara konsumera – vi måste bidra också

Genom att bygga personliga kontaktnät kan vi bidra till de som vi känner och bryr oss om. Att vi är justa företag som hjälper till sprids sedan som ringar på vattnet och vi kommer att få tillbaka bara för att vi bjussade på något.

Vi ses i vimlet hälsar

Katarina Widoff

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar

2010-07-26Nätverksexperten

Sätt rätt mål och lev ditt liv!

Nu börjar semesterperioden och i många tidningar kan man läsa om familjer som inte har samma mål med sin semester eller med sina liv. Vissa vill vara på sjön och andra vill åka utomlands, eller bara vara kvar hemma och ta det lugnt. Andra vill träna och vara aktiva, gå långa promenader och besöka städer och affärer. Vi är olika och vi har olika drömmar. Det gäller att försöka få ihop drömmarna.

Ta tillfället nu i sommar att fundera igenom vilka mål du har både för ditt yrkesliv, men också för ditt privatliv. Vad vill du, vad vill du uppnå och vart vill du komma? Vad vill andra i din närhet? Vill företaget du representerar samma sak som du, eller är deras ambitioner och framtidsvisioner annorlunda. Hur ser det ut i ditt privatliv? Har din familj samma mål och drömmar som du? Behöver du ta hänsyn till vänner och släkt?

I min bok Må BÄST orka mer har jag tagit upp vikten av att välja sitt liv själv. Många är fast i tanken om hur man ska göra inom familjen. Citat som ”i vår släkt jobbar vi inom… och inte inom…” är ganska vanliga, det samma gäller vilka ägodelar man ska ha. Vissa vänner samlar på alla saker som går att köpa och andra är inte intresserade eller har inte råd. Kan man fortfarande ha utbyte av varandra då, eller hamnar man på för olika plan?

Ett sätt att sätta mål är att gå efter SMART-modellen, den finns mer omfattande i Må BÄST boken men här kommer en sammanfattning:

Ett mål är inte en önskedröm eller en vision. För att ett mål ska kunna vara möjligt att nå bör det vara tydligt och uttalat. Det är även bra att ha några delmål så att vi kan känna att vi uppnår förändring och kan berömma oss på vägen mot det stora målet. Inom projektledning struktureras tilltänka mål via SMART-modellen. Var SMART när du sätter upp dina mål och döm dig inte för hårt.

S Specificerat (vad ska uppnås?)
M Mätbart (hur vet du när målet är uppnått?)
A Accepterat (vill du och omgivningen verkligen nå målet?)
R Realistiskt (är detta genomförbart?)
T Tidsbestämt (när ska målet vara nått?)

Glöm inte fira när målet är uppnått. Hoppas du får en fantastisk semester och sommar.

Vi ses i vimlet hälsar KOMFABS Katarina

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
2010-06-13Nätverksexperten

Våga ha kul i ditt företag!

Det är så många som tror att man måste ha en seriös kontorsmin för att vara duktig och ambitiös. Det stämmer inte. Vi har så mycket att vinna på att vara lite mer personliga och släppa lite på garden som vissa håller så hårt för att verka upptagna och framgångsrika.

Egentligen är det så enkelt. Vi behöver kärlek, återhämtning, beröm och näring för att orka hela dagen och ha en kul fritid. Och en kul fritid är minst lika viktigt som en utvecklande tjänst. Att hitta balansen. För några år sedan ville man vara seriös och kanske är det ett tecken på välstånd att istället försöka optimera lyckan och ha roligt.

Jag var på ett företagsbesök och fick en guidad tur genom de fräscha lokalerna. Plötsligt hörde vi några som skrattade hjärtligt, men blev tystade. Tjänsteminen skulle tydligen vara på. Men att vara seriös handlar inte om att vara eller se sur ut, eller att få andra att gäspa av tristess. Snarare tvärtom. Om vi tillåts ha roligt gör vi ett bättre arbete. Vi trivs bättre om vi tillåts synas, höras och få uttrycka våra åsikter och känslor. Och där vi trivs vill vi vara. Forskningen har visat att sjukskrivningar och bortavaro minskas på företag som aktivt arbetar med att få personalen att trivas.

Allt hänger ihop, om vi mår bra gör vi ett bra jobb, är trevliga och kreativa. Det syns och känns när andra mår bra, det strömmar harmonisk energi och ögonen glittrar. Så ta tillfället nu i sommar och ha riktigt roligt. Hitta balansen, möjligheten att jobba när det är lugnare tempo på jobbet och på stan och inte minst njut av vänner och deras sällskap. Varför inte på en uteservering i närheten. En stund där kan kännas som ett längre avbrott än det egentligen är!

Katarina Widoff

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
2010-05-13Nätverksexperten

Låt avspända möten ge nya infalssvinklar!

Nu har det hänt igen. Att jag stämmer möte med någon som jag känner ganska väl eller bara har träffat ytligt. Tanken var bara att vi skulle ses och återknyta till där vi var sist, hålla kontakten, nätverka.

Det är häftigt när ett möte som kanske bara är en kort stund över en fika kan skapa förutsättningar för hjärnan att tänka stort, tillsammans. För det är ju det nätverkande handlar om att göra saker tillsammans och att tänka på varandra vid tillfällen då det passar sig. Plötsligt är det någon som börjar prata om något som man vet att en av ens nätverkskompisar kan hjälpa till med.

Så går det till och det är så enkelt. Mina tre senaste spontanmöten har gjort att jag har fått förslag på en ny mentor, ett samarbete kring höstens Nätverksträff med Minimässa och ett föredag hos ett teknikföretag. Inte för att det var vad någon sökte utan för att det blev så tydligt att vi var på väg åt samma håll när vi började prata. Dialog är härligt, jag har hört tillräckligt många monologer med folk som är överentusiastiska över sina egna idéer och verksamheter. Då blir det inte roligt. Och att ha roligt är en del av livet.

Tack för att du läst min blogg idag, nästa gång handlar den om att ha roligt. Hoppas du har riktigt skoj till dess!

Hälsar KOMFABs Katarina

0 kommentarer

Taggar: Inga taggar
1, 2,

Mittföretag 2013

Möt våra bloggare!

För att ge våra läsare många vinklar och idéer tar vi löpande gästbloggare på MittFöretag.com

Till bloggarna

Bli medlem du också.
Helt kostnadsfritt.
  • Marknadsför ditt företag
  • Diskutera i forumet
  • Kommentera inlägg
  • Sök andra medlemmar

Redan medlem?